Ik wil scheiden

minuten leestijd

Scheiden is een persoonlijke en vaak moeilijke beslissing die emotionele en praktische overwegingen met zich meebrengt. Mensen besluiten om uiteen te gaan om diverse redenen, en deze keuze kan verschillende aspecten van het leven beïnvloeden. Enkele redenen om te overwegen kunnen zijn:

  • Communicatieproblemen: Als er voortdurend ruzie of misverstanden zijn en je niet meer open kunt praten met je partner. Lees hier meer over “geweldloze communicatie” en hoe jullie weer op een andere manier in gesprek kunnen.
  • Ontrouw: Wanneer een van de partners vreemd gaat, kan het vertrouwen in de relatie onherstelbaar beschadigd raken.
  • Verschillende toekomstvisies: Als jullie niet op één lijn liggen over belangrijke levenskeuzes zoals kinderen, carrière of woonlocatie.
  • Emotionele/verbaal misbruik: Misbruik, of het nu emotioneel, verbaal, of zelfs fysiek is, kan een gezonde relatie onmogelijk maken.
  • Groeien in verschillende richtingen: Het kan voorkomen dat partners door de jaren heen zo veranderen dat ze niet langer compatibel zijn.

Bij de beslissing om te scheiden, spelen emotionele overwegingen vaak een grote rol. Gevoelens van verdriet, spijt, opluchting of zelfs angst kunnen naar voren komen. Het is echter ook belangrijk om goed te onderzoeken wat er nu echt aan de hand is. Doe daarom hier de “Scheiden-of-blijven-Test”. Ligt het wellicht aan de omstandigheden, jezelf, de ander of jullie relatie?

De emotionele en praktische kant

Naast de emotionele kant, zijn er ook praktische zaken om over na te denken, zoals het verdelen van bezittingen, financiën en het regelen van zorg voor eventuele kinderen. Een goed begrip van beide dimensies kan helpen om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Kijk hier voor de “meest complete checklist bij scheiding”.

Waar aan denken bij scheiding?

Een scheiding is altijd emotioneel ingrijpend en heeft daarnaast een mix van juridische, financiële en fiscale gevolgen, waarbij een mediator van grote waarde kan zijn.

Een scheiding kan een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven zijn. Het is belangrijk om verschillende aspecten in overweging te nemen om de situatie zo goed mogelijk te navigeren. Hier zijn enkele cruciale punten om bij stil te staan:

  • Impact op kinderen: Kinderen kunnen sterk worden beïnvloed door een scheiding. Het is essentieel om hun welzijn voorop te stellen. Probeer conflicten zoveel mogelijk buiten hun zicht te houden en zoek professionele hulp indien nodig om hen door deze moeilijke periode te begeleiden.
  • Financiële implicaties: Een scheiding brengt vaak aanzienlijke financiële veranderingen met zich mee. Denk aan de verdeling van bezittingen, alimentatie en de kosten van de scheidingsprocedure zelf. Een mediator helpt jullie om een goed beeld te krijgen van de toekomstige financiële situatie aan de hand van alimentatieberekeningen.
  • Emotionele gevolgen: Scheiden kan emotioneel zeer belastend zijn. Het is belangrijk om ruimte te geven aan je gevoelens en te praten met vrienden, familie, of een therapeut. Emotionele ondersteuning kan helpen om deze lastige tijd door te komen.
  • Goede communicatie: Een scheiding vergt veel overleg en beslissingen. Probeer op een respectvolle en open manier met je (ex-)partner te communiceren. Dit kan helpen om conflicten te minimaliseren en praktische zaken sneller te regelen. Zorg er ook voor dat de scheidingsmelding op een goede manier wordt gebracht.
  • Zoeken van ondersteuning: Je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn tal van professionele diensten beschikbaar, zoals advocaten, mediators (lees hier alles over de voordelen van mediation) en therapeuten, die je kunnen bijstaan tijdens het scheidingsproces. Ondersteuning kan cruciaal zijn om een scheiding soepel en respectvol te laten verlopen.

Door met deze punten rekening te houden, kun je meer controle krijgen over het proces en beter voorbereid zijn op de toekomst.

Wat te regelen bij scheiding?

Deze zes zaken moet je regelen bij een scheiding en worden vastgelegd in een ouderschapsplan en convenant.

Een overzicht van de praktische zaken die geregeld moeten worden bij een scheiding is essentieel om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hier zijn zes belangrijke punten om in gedachten te houden:

  1. Zorg voor kinderen:
  2. Wonen:
  3. Regelen van alimentatie:
  4. Verdelen van bezittingen:
    • Opstellen van een inventaris van alle gezamenlijke en persoonlijke eigendommen.
    • Overleg en afspraken maken over de verdeling van meubels, voertuigen, en andere waardevolle bezittingen.
    • Het vastleggen van de financiële verdeling in een scheidingsconvenant. Lees hier alles over de inhoud van het echtscheidingsconvenant.
  5. Financiën:
  6. Pensioen:

Leg afspraken goed vast

Door deze zaken goed te regelen, kan de scheiding op een meer georganiseerde en rechtvaardige manier verlopen, wat uiteindelijk bijdraagt aan de gemoedsrust en het welzijn van alle betrokken partijen.

Foto van GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)

GRATIS E-Book: alles over scheiden (inclusief twijfelfase)

Wil je een compleet en helder overzicht? Hoe om te gaan met de twijfel? Wanneer en wat vertellen jullie de kinderen, familie en vrienden? Welke financiële consequenties zijn er en wat is er mogelijk qua woning? Wat spreken jullie af in het ouderschapsplan? Hoe blijf je samen goede ouders en werk je toe naar meer geluk? Het gratis eBook gaat in op alle aspecten rondom een scheiding.

JA, IK WIL HET GRATIS E-BOOK !

Ik wil scheiden waar begin ik?

Elke scheiding begint met de ‘scheidingsmelding’, maar het is zeker zinvol om vooraf al goed na te denken over de implicaties.

Wanneer je hebt besloten om te scheiden, is het belangrijk om de juiste stappen te nemen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hier zijn enkele cruciale eerste stappen die je kunt overwegen:

  • Zoek juridisch advies: Het is verstandig om zo vroeg mogelijk een mediator in de arm te nemen die geaccrediteerd is als familiemediator. Zij kunnen je informeren over je rechten en plichten, je helpen bij het opstellen van alle benodigde (juridische) stukken en het maken van alle benodigde alimentatieberekeningen. Een mediator is doorgaans veel sneller en goedkoper dan een ‘vechtscheiding’ met twee advocaten.
  • Informeer je partner: Een open en eerlijke communicatie met je partner is essentieel. Bespreek je beslissing om te scheiden en probeer zoveel mogelijk in goed overleg tot afspraken te komen. Dit kan eventuele conflicten in een later stadium verminderen. Lees hier alles over de scheidingsmelding.
  • Verzamel belangrijke documenten: Verzamel alle relevante documenten, zoals huwelijksakte, eigendomspapieren, financiële overzichten, pensioenoverzichten en andere belangrijke papieren. Deze documenten zijn nodig om een goed inzicht te krijgen in de gezamenlijke bezittingen en verplichtingen.
  • Maak een overzicht van je financiële situatie: Noteer je inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen. Dit zal helpen bij het maken van financiële afspraken tijdens de scheidingsprocedure.
  • Denk na over de kindregeling: Als je kinderen hebt, overleg dan hoe jullie de zorg- en opvoedingstaken willen verdelen. Denk na over een ouderschapsplan waarin afspraken over kinderalimentatie, omgangsregeling en opvoeding duidelijk worden beschreven.
  • Zoek emotionele steun: Scheiden is een emotioneel proces. Zoek steun bij vrienden, familie of een professionele therapeut om je door deze moeilijke tijd heen te helpen.

Door deze stappen zorgvuldig te nemen, leg je een solide basis voor een gestructureerd en evenwichtig scheidingsproces.

Eerste stap uit elkaar gaan

Nu je hebt besloten om te scheiden, is het belangrijk om de eerste stap zorgvuldig te overwegen. Een goede voorbereiding kan het proces soepeler laten verlopen. Hier zijn enkele praktische tips voor de eerste gesprekken met je partner en het opstellen van een voorlopig plan:

  • Voorbereiding: Voordat je het gesprek aangaat, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Overweeg wat je wilt zeggen en hoe je het wilt presenteren. Schrijf je belangrijkste punten op zodat je niets vergeet.
  • Timing: Kies een rustig moment om het gesprek te beginnen, bij voorkeur wanneer er geen andere stressfactoren spelen. Zorg ervoor dat jullie beiden de tijd hebben om rustig te praten zonder onderbrekingen.
  • Communicatie: Probeer kalm en respectvol te blijven tijdens het gesprek. Gebruik ‘ik’-uitspraken, zoals “Ik voel…” of “Ik denk…”, om beschuldigingen te vermijden en het gesprek constructief te houden.
  • Luister naar: Luister naar de gevoelens en zorgen van je partner zonder te onderbreken. Het is belangrijk om wederzijds begrip en respect te tonen, zelfs als jullie het niet eens zijn.

Een voorlopig plan na de scheidingsmelding

Na dit initiële gesprek kun je beginnen met het opstellen van een voorlopig plan:

  • Financiën: Maak een overzicht van jullie gezamenlijke bezittingen, schulden en inkomen. Bepaal hoe jullie de financiën tijdens het scheidingsproces zullen beheren. Vaak is het handig om bijvoorbeeld het spaargeld alvast te verdelen voor eigen bestedingen en de en/of-rekening in stand te houden voor de lopende huishoudkosten.
  • Woonruimte: Bespreek de woonsituatie. Wie blijft er voorlopig in het huis wonen? Moet er tijdelijk een andere woonruimte worden gezocht of gaan jullie bijvoorbeeld birdnesten?
  • Kinderen: Als jullie kinderen hebben, bespreek dan hoe jullie de zorg en opvoeding voorlopig zullen regelen. Probeer een plan te maken dat in het belang is van de kinderen.
  • Professionele hulp: Overweeg het inschakelen van een mediator om het proces te begeleiden. Zo’n professional kan waardevolle ondersteuning bieden en ervoor zorgen dat alles juridisch, financieel, fiscaal en emotioneel goed verloopt.

Door rustig en gestructureerd te beginnen, leggen jullie de basis voor een meer gestroomlijnd en minder emotioneel beladen scheidingsproces.

Foto van Plan een vrijblijvend adviesgesprek (ONLINE AGENDA)

Plan een vrijblijvend adviesgesprek (ONLINE AGENDA)

Willen jullie een open gesprek over jullie relatie, twijfel of scheiding? Dit gesprek biedt jullie wellicht (1) handvaten om het samen leuker te krijgen, (2) meer inzicht in de aard van jullie twijfel of (3) een helder pad richting gezamenlijke scheiding. Het adviesgesprek duurt ca. 45 minuten en is geheel vrijblijvend.

JA, ZO'N GESPREK WILLEN WE

Scheiden wat te verwachten?

Er zit een groot verschil in doorlooptijd, kosten en emotionele lading tussen mediation enerzijds en anderzijds een juridische procedure met twee advocaten.

Het scheidingsproces kan een emotioneel uitdagende periode zijn, met vele juridische en praktische zaken om te regelen. Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten op juridisch vlak:

  • Juridische Procedure: Als jullie er onderling niet uitkomen, dan is de eerste stap normaal gesproken het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank. Hierna volgen een aantal juridische termijnen en procedures. Bij een gezamenlijke aanvraag kan de scheiding vele malen sneller verlopen dan bij een betwiste scheiding. Lees hier hoe de juridische afwikkeling via mediation plaatsvindt.
  • Verwachting van Conflicten: Het is niet ongebruikelijk dat er conflicten ontstaan over zaken zoals de verdeling van eigendommen, alimentatie, en voogdij over kinderen. Probeer in deze fase zo goed mogelijk te communiceren en indien mogelijk compromissen te sluiten.
  • De Rol van een Mediator: Een mediator kan helpen bij het oplossen van conflicten en het maken van afspraken waar beide partijen tevreden mee zijn. Dit kan een minder kostbare en sneller alternatief zijn dan een langdurig juridisch gevecht. Met een mediator voorkom je dus een vechtscheiding, komen jullie samen tot afspraken en wordt er een gezamenlijk verzoek tot scheiding ingediend.
  • Advocaten: In situaties waarin de communicatie tussen jullie onmogelijk is, kan het inschakelen van een advocaat noodzakelijk zijn. Een advocaat kan je bijstaan met juridisch advies en vertegenwoordiging in de rechtbank.
  • Tijdlijn: Een scheiding kan variëren van een aantal maanden (via mediaton) tot meerdere jaren (bij een vechtscheiding), afhankelijk van de complexiteit en de medewerking van beide partijen. Een gezamenlijke scheiding zonder veel conflict is dus al binnen enkele maanden afgerond, terwijl een betwiste scheiding met vele juridische procedures heel veel langer duurt.
  • Kosten: De kosten van een scheiding kunnen aanzienlijk zijn. Dit omvat rechtbankkosten en de eventuele kosten voor mediation. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de gekozen procedure en de duur van het proces. Bij een juridische strijd met twee advocaten, zullen de kosten fors hoger zijn.

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en, waar mogelijk, professionele hulp in te schakelen om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Scheiden en dan?

Ben je eenmaal gescheiden? Dan vraagt het daarna nog best veel tijd om je leven een weer nieuwe vorm en invulling te geven.

Na de scheiding sta je voor de uitdaging om je leven opnieuw vorm te geven en de emotionele impact te verwerken. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om deze periode door te komen en een nieuwe toekomst op te bouwen:

Verwerken van de emotionele impact

  • Accepteer je emoties: Het is normaal om gevoelens van verdriet, boosheid en verwarring te ervaren. Geef jezelf de ruimte om deze emoties te voelen. Doe je dit niet, druk je ze weg of zoek je steeds afleiding, dan komen de emoties op een later moment alsnog wel voorbij.
  • Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een therapeut over je gevoelens. Hulp van buitenaf kan je helpen om je gedachten te ordenen en je emotionele lasten te verlichten.
  • Schrijf je gevoelens op: Dagboekschrijven kan een effectieve manier zijn om je emoties te verwerken en je gedachten helder te krijgen.

Aanpassen aan een nieuwe levenssituatie

  • Creëer een nieuwe routine: Structuur kan helpen om stabiliteit te bieden in een chaotische periode. Stel vaste tijden in voor werk, ontspanning, en sociale activiteiten.
  • Ontdek nieuwe hobby’s: Het proberen van nieuwe activiteiten kan je afleiden en je helpen om nieuwe interesses en vaardigheden te ontwikkelen.
  • Herorganiseer je leefruimte: Maak van je huis een plek waar je je prettig en veilig voelt, door bijvoorbeeld meubels te verplaatsen of te decoreren.

Opbouwen van een nieuwe toekomst

Wat kunnen wij betekenen?

Professionele en betrokken hulp bij relatie of scheiding

Jullie zoeken Relatietherapie

Relatiecoaching op basis van EFT past goed als:

  • jullie beiden commitment hebben voor verbetering.
Dit traject geeft jullie

Praktische handvatten en nieuwe inzichten richting veilige hechting en verbinding. Jullie relatie wordt sterker én leuker!

Jullie zoeken Verheldering

Verhelderende gesprekken zijn geschikt als:

  • er sprake is van sterke twijfel en onduidelijkheid.
Dit traject geeft jullie

De mogelijkheden om samen de knoop te ontwarren. Na afloop hebben jullie meer zicht op de toekomst, samen óf uiteen.

Jullie zoeken Scheidingsmediation

Scheidingsmediation past bij de situatie dat:

  • tenminste één van jullie echt wil scheiden.
Dit traject geeft jullie

Een helder inzicht over het stappenplan, de tijdsduur en kosten van jullie complete scheidingstraject.

Jullie willen advies over de relatie/ scheiding
Plan direct een gratis advies-gesprek

Gerelateerde blogs

Een scheiding brengt verschillende kosten met zich mee die variëren afhankelijk van de situatie. Hier zijn enkele posten waar je rekening mee moet ho...

Het berekenen van alimentatie kan een ingewikkeld proces zijn, afhankelijk van verschillende factoren zoals inkomsten, uitgaven en de behoeften van de...

Bij co-ouderschap dragen beide ouders de zorg en opvoeding van de kinderen gelijkwaardig. Dit heeft invloed op de manier waarop alimentatie wordt ber...

Een relatie kan op verschillende manieren ten einde komen. Het erkennen van deze tekenen kan helpen om een moeilijke beslissing te nemen. Enkele veelv...

Over de auteur

Foto van Gerwin Timmerman

Gerwin Timmerman

VESTIGING SOEST

Ik ben mediator sinds 2010 en de oprichter van Samen Uiteen. Inmiddels combineer ik mediation met EFT relatietherapie. Hieruit haal ik veel voldoening. Met name word ik blij van persoonlijke groei, herstel van relaties en verbetering van communicatie. Ouders die er samen weer sterker voor staan en een veilige basis vormen voor hun kinderen. Voor mij is het heel belangrijk dat ik zelf ervaring heb met persoonlijke ontwikkeling, relaties, ouderschap, scheiden, samengestelde gezinnen en omgang met ex-partners. Daarnaast ben ik ook financieel, fiscaal en juridisch goed onderlegd als ondernemer en bedrijfskundige.

VOLG MIJ OP: LinkedIn Facebook

LEER MIJ KENNEN

Waar sta jij momenteel?

Onze vier beloftes

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR

WIJ BIEDEN JULLIE VOLLEDIGE SUPPORT

OPENHEID IN EEN VEILIGE SFEER

ALS STERKERE PERSONEN EEN NIEUWE TOEKOMST IN